در جمهوری اسلامی ستم جنسی بر زنان دو چندان است و این گوشه کوچکی از وضعیت زنان کارتن خواب در شبهای سرد زمستان است.
از کانال كودكان، سازندگان دنياى آزاد.
در جمهوری اسلامی ستم جنسی بر زنان دو چندان است و این گوشه کوچکی از وضعیت زنان کارتن خواب در شبهای سرد زمستان است.
از کانال كودكان، سازندگان دنياى آزاد.
روز پنجشنبه بیست و پنجم دیماه، فرشتە دهقان، زن جوان ٢٢ ساله، اهل سردشت با انگیزه ناموسی توسط اعضای خانوادەاش به قتل رسید.
کُردپا اعلام کردە کە چهار نفر در قتل این زن جوان مشارکت داشتهاند که دو تن از آنان یعنی برادر و پسرعموی مقتول بازداشت و دو تن دیگر هنوز دستگیر نشدهاند.
بیست و پنجم دیماه سال جاری و درحالیکه فرشتە در آرایشگاه مشغول به کار بوده، توسط برادر و پسرعمویش و با توسل به زور به خارج از شهر منتقل شده و در نتیجه ضرب و شتم و خفگی به قتل رسیدە و جسدش در همانجا مخفی شدە است.
فرشته از جمله زنان قربانی کودک همسری بوده است که در سن ١٣ سالگی و در سال ١٣٩١ ازدواج کرده است.
وی پس از ٦ سال زندگی مشترک از همسر خود جدا شده و در منزل قدیمی پدربزرگ و مادربزرگ خود در سردشت سکونت گزید.
این زن جوان، بهدنبال زندگی مستقل همراه با فرزند و نیاز مالی شدید، در یک آریشگاه مشغول به کار شد اما با مخالفت شدید برادر و پسرعموهایش روبرو شدە و سرانجام بە دست آنها کشته میشود.
فرشتە خود فرزند طلاق بوده و در سالهای قبل پدر و مادرش بعلت اعتیاد پدر از هم جدا شده و هماکنون پدرش در زندان است.
سازمان حقوق بشر کردستان گزارش داد که جسد سونیا دهقان روز جمعه در شهر نلاس شهرستان سردشت به خاک سپرده شد.
قتل ناموسی کە اساس آن بر ذهنیت مردسالار و مذهبی بنا نهادە شدە است، بە این دلیل اتفاق میافتد کە مرد، زن را مایملک خود بە حساب آوردە و وظیفە خود میداند کە از آن در مقابل حس تملک دیگران محافظت کند.
این ذهنیت واپسگرا در ایران و سایر کشورهای جهان سوم و اکثرا مذهبی، موجب شدە است تا زنان بە شدت سرکوب شدە و در جامعە بە حاشیە راندە شوند.
خشونتهای جنسی یکی از انواع خشونت است کە زنان در جوامع مختلف با آن مواجە هستند.
این نوع خشونت میتواند کلامی، فیزیکی و روانی باشد.
اکثر زنان در محیط کار با چنین خشونتهایی مواجە میشوند، در کشورهای کە فرهنگ و قوانین آن زنستیز هستند، چنین رویدادهای تاثیر بسزا و منفی در زندگی زنان خواهد داشت و نا امن بودن محیط کار میتواند، باعث خانەنشین شدن زنان شود.
از آنجا کە مردان، بیشتر از زنان در موقعیت برتر اجتماعی و اقتصادی قرار دارند، خواستەها و امیال جنسی خود را در محیط کار بروز میدهند.
مردان از طریق شوخیهای جنسی، متلک، اسرار بر انجام کارهای زنان در محیط کار و دیگر خشونتهای کلامی، زمینە را برای خشونتهای جنسی دیگر فراهم میکنند.
اکثر این خشونتها از سوی مدیران انجام میشود، زنان بە دلیل ترس از دست دادن شغل، مقصر شناختە شدن از طرف جامعە، ممانعت خانوادە برای ادامە کار، پیدا نکردن شغل مناسب، اکثرا در برابر چنین خشونتهای سکوت میکنند، برخی از زنان معتقدند کە قوانین ایران در چنین مواقعی از آنان حمایت نمیکند، حتی زنان را عامل تحریک مردان میداند.
خبرگزاری برنا، شیوەهای متفاوت آزارهای جنسی را از زبان زنان شاغل بیان کردە است.
شقایق زنیست شاغل کە از این موضوع بە ستوە آمدە.
او، بە این خبرگزاری چنین گفتە است: "رئیسم به بهانههای مختلف من را به اتاقش میکشاند و در حین بیان صحبتهایش، به من نزدیک میشود. من در این مواقع خودم را در صندلی جمع میکنم تا هرچه زودتر از اتاق بیرون بروم. من نمیتوانم اعتراض کنم چون کارم را از دست میدهم، حتی اگر از این شرکت هم خارج شوم، کجا میتوانم بروم که شرایط متفاوت باشد؟".
آماری دقیقی از میزان خشونی جنسی در محیط کار ایران،، بە دلیل سکوت زنان و عدم ارادە برای شکایت کردن،، در دست نیست، اما تحقیقات محدودی در این زمینە از طرف جامعەشناسان انجام شدە است.
نتایج یکی از این تحقیقات کە در تهران، و روی ٨٢ زن صورت گرفتە است، نشان میدهد کە میزان گستردگی آزار جنسی در محیط کار ٧٥ درصد است.
تبعیض جنسیتی کە در خانوادەها وجود دارد در قالب رفتاری کە با دختر بچەها انجام میشود، باعث از بین رفتن اعتماد بە نفس آنان میشود.
در این مورد مدارس و خانوادەها تا حدودی هماهنگ عمل میکنند.
مدارس نیز از همان کودکی، دختران را برای نقش مادری آمادە میکنند، درسهای دینی کە در مدارس تدریس میشوند زنان را در روابط جنسی، مقصر میداند.
آموزش در محیط خانە و مدرسە باعث کاهش اعتماد بە نفس زنان شدە و زنان را عامل بیآبرویی میداند، در نتیجە زنان و دخترانی کە با خشونت جنسی در محیط کار مواجە میشوند، از ترس از دست دادن آبرویی کە همان از کودکی برایشان تداعی شدە است، در برابر خشونت سکوت میکنند.
گزارشی از بخش فارسی تلویزیون آرین
ایلام یکی از شهرهای شرق کردستان است کە علیرغم دارا بودن منابع غنی و ثروت فراوان، اما بالاترین میزان فقر و خودکشی ناشی از شرایط بد اقتصادی را دارد.
گزارشی از تلویزیون آرین
رونیا مریوان طی مقالەای کە در وبسایت کژار انتشار یافتە است، بە بحث دربارە دفاع ذاتی، و زن در سیستم خودمدیریتی دموکراتیک پرداختە و نوشتە است کە دفاع ذاتی، یکی از پایه های اساسی سیستم خودمدیریتی دمکراتیک است.
گزارشی از آرین تیوی